fredag 14 september 2007

Höstmys med ljus och äpplen...

Idag känns det verkligen som höst - blåsigt, regnigt och så en massa gula löv som ligger på marken! Fast det är väl någon vecka eller två kvar tills träden har fått höstfärger!

I dag har jag kokat en stor sats med äppelris på våra första skörd äpplen! Jag älskar äppelris, och det väcker minnen från när jag var liten, 10-12 år, och ofta gick till mormor och morfar efter skolan. Där blev jag alltid serverad äppelris av min mormor Anna-Lisa.

Idag bjuder jag mina barn på det som mellanmål innan middagen!

Om ingen vet vad äppelris är, kan jag tala om att det är rundkornigt grötris som man kokar med vatten, lite salt och hel kanel till en gröt. När gröten är klar blandar man i äppelkompott eller hemgjort äppelmos och ev lite socker och vaniljsocker. Serveras med iskall mjölk, mmmm, det smakar underbart gott och går väldigt snabbt att göra:)

Jag önskar er en härlig fredag!

:)Anna


18 kommentarer:

MiaMaria sa...

Detta hade jag inte alls hört talas om eller ätit.
Kul med lite tips kan tänka mig att det är smaskens.// Maria

Lönnergårds Anna sa...

Har jag aldrig hört talas om innan men vad gott det lät och smidigt. Kanske kunde man få receptet?!
Och vad fint du hade det på bordet.
Ha en härlig helg!
Kramar Anna

Karin Krut sa...

Det har jag aldrig ätit men det både låter och ser gott ut :) Boken i förra inlägget, var får man tag på den? Den såg så himla mysig ut :)
Kram Karin

LantlivsAnette sa...

Halloj !
Pennan som jag använde den kommer från Panduro , det gör pappret också , du tipsade ju mig om det pappret med dokumentet, det har jag kopierat , jag har använt olika papper , vitt o grått bl.a..
Kram Anette

Solsjö - Under en vind sa...

Det där har jag aldrig hört talas om eller smakat!! Smakar det gröt med äppelmos ungefär eller? Boken nedanför var har du beställt den?? Ha en mysig helg! Kram!!

Solsjö - Under en vind sa...

Psst...nu såg jag i kommentarerna här nedanför var du köpt boken...Ska kolla upp den...Kram!

Marie sa...

Jag har heller aldrig hört talas om äppelris, men det låter väldigt gott!

Ha en trevlig helg. Kram Marie

Husbilsresan sa...

Å, äppelris...det brukade vi få i skolan när jag gick på låg- och mellanstadiet =) Jag minns att jag tyckte det var väldigt gott...skulle kanske prova.
Vilka fina bilder också!
Ha en skön helg!Kram!

Sofia Eriksson sa...

Åh, äppelris låter jättegott! Kan inte dra mig till minnes att jag har ätit det, men kanske gjorde jag det när jag var liten.

Kram, Sofia

Lallis sa...

Åh, nu fick jag flashbacks. Jag /vi brukade också göra äppelris men jag har själv inte gjort det sean jag flyttade hemifrån vilken är ett antal år sedan.. *ler*
Ha en fin helg.
Kram Lallis

inspired and handmade sa...

Det hade jag ingen aning om vad det var! men det låter gott tycker jag, får tvinga familjen att prova något nytt...Kram Veronica.

Mikkeline sa...

Det hørtes deilig ut med äppelris, -jeg har aldri hørt om det før. Vi prøvde din laks med pesto og rømme her en dag, det var også kjempegodt.
Ha en fin helg!

WhiteVintageDreams sa...

Vad kul att du för vidare en tradition :). Det lät jättegott.
Var har du köpt den fina korgen på en av bilderna?
Trevlig helg.
kram

WhiteVintageDreams sa...

Menade korgen på bilden längst ner till höger med textilier ;).
Kram

Brunkullan sa...

Det lät ju jättesmaskigt! Har inte hört om det förr:-)

Här blåser väldigt, så det blir en inne dag och förbereder för barnkalas imorgon:-)

Susanne

Jennyshemochharmoni sa...

Det lät underbart gott! Har du ett recept? Det tar jag gärna i så fall :) Ha en skön helg! KRAM

Anna sa...

Hej alla kära bloggvänner!

Jag lagar ofta mat på en höft och så även äppelriset. Har försökt skriva ihop ett recept i alla fall:)

4 dl rundkorning grötris
1 liter vatten
1 kanelstång
1 tsk salt

Koka upp riset och låt koka ca 20 min under lock. När riset är klart smakar du av med lite socker 1-2 msk och lite vaniljsocker, 2 tsk.

Äppelkompott:
4-6 äpplen, skalade, urkärnade och grovhackade, blandas med 1/2 - 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker och 1 tsk malen kanel i en kastrull. Tillsätt ev lite smör. Låt puttra i ca 20 min på svag värme.

Häll upp riset i en stor skål, blanda ner äppelkompotten. Servera med kall mjölk.

Smaklig spis:)

Kram
:)Anna

Anonym sa...

Äppelris har jag aldrig ätit men det lät gott!..Jättefina bilder! Kram :)