torsdag 10 april 2008

I mitt orangeri!

Har ni sett min amaryllis! Den blommar! Sist var i julas och nu har den slagit ut i all sin prakt igen! Den är bara såååå vacker tycker jag:)

I mitt orangeri, eller uterum eller vad man vill kalla det, har jag övervintrande pelargoner, ett litet citronträd, ett olivträd som snart har gått hädan tyvärr, snyft, samt denna ljuva amaryllis...

På ett glasbord står en samling trådkronor som min mamma har tillverkat! En av trådkronorna ståtar på en tron av kuddar:)

Det är härligt att sitta här ute och fika, vilket vi gör i princip året om då vi har golvvärme. När solen ligger på i början av året känns det som sommar här inne:)

Vi valde att bygga ett helglasat orangeri med sadeltak, som är byggt på en gjuten betongplatta. De glasade sektionerna skapar rymd och släpper in trädgården i rummet. Vi har skjutdörrar som går att öppna upp helt längs båda långsidorna, samt ett opalfärgat kanaltak vilket är kanon varma dagar.

Nu ska jag ta en kopp kaffe härute och njuta av min vackra amaryllis!

Ha en skön dag - i morgon är det fredag igen:)

:)Anna




31 kommentarer:

Betonggården sa...

Härligt med ett orangeri! Här har det blivit vinter igen och sommaren känns återigen väldigt långt bort. :( Började snöa i förrgår och höll på hela dagen igår... Därför sitter jag nu och söker tröst och vårkänslor bland alla favoritbloggar - det behövs verkligen nu!

Kul att din fina amaryllis blommade om!
Hoppas kaffet smakar gott!

Anonym sa...

Vilken vacker Amalyllis!! Jag har också två knölar som står sen i julas, men de blommor inte. Har du vattnat den eller har den bara fått stå utan omsorg? Jag läste att man bara skulle låta den stå tills nästa jul och det har jag gjort. Alla blad är nervissnade, så nu står de två knölarna bara där. Hade varit kul att veta om du har pysslat om din knöl.

Anna sa...

Hej Humla!

Nej jag har verkligen inte pysslat om min amaryllisknöl! Bara ställt ut den efter blomningen i uterummet där det varit svalt och ljust. När jag såg att det börja spira lite liv i den fick den en skvätt vatten. That's it:)

:)Anna

Mia Maria Sallborg sa...

Afficherna är jätte fina.. Jag såg att du gjort om lite i din blogg också.. Super fint! Nu blev jag inspirerad att ta tag i min egen också. Vi ses
Kram Mia

Jenny Oak Fae sa...

Ja, ett orangerie skulle man ju ha !

Vilken vacker amaryllis, jag köper alltid vita :)

Kram, Jenny

<3

Annas skattkammare sa...

Åhh vilken härlig amaryllis i en fin kruka!! Låter skönt med ett uterum med golvvärme, skönt att få sitta inne och njuta av våren när den börjar komma.. för sitter man ute nu får man väl urinvägsinfektion!
Ha det gott! Kram /Anna

Unknown sa...

Va härligt att ha ett orangeri!! Din lyckost!! Kaffet kan väl inte annat än att smaka bra därinne...

Duktig mamma du har som gör så fina saker. Ha det underbart, kram Pia

Anonym sa...

Vilken otroligt vacker amaryllis! Kommer gärna på en fika nån dag i orangeriet =) Kram Erika

n o r d i n g å r d e n sa...

Vilken vacker amaryllis, ser ju nästan overklig ut ju! Tänk, inte det minsta julig, särskilt inte i den lerkrukan, jättefint och din mammas vackra kronor blev fina där! Mari.

Solsjö - Under en vind sa...

Du vet ju att jag avundas ditt vackra uterum! Skulle gärna ha detsamma!

Ha en riktigt skön helg! Kramis!

Lilla Blanka sa...

Hej vännen!
Åh..bara ordet får mig att le brett och mysa från topp till tå :)
Orangeri...!
Men åh vad ljuvligt att din amaryllis blommar - igen, otroligt, det visste jag inte att de kunde göra!
Kram
Mia

Vardagslycka sa...

Vilken dröm med ett orangeri!
Amaryllisen är så fin och inte alls julig som man skulle kunna tro.
Och vilka fina kronor din mamma har tillverkat! Gör hon även på beställning?
Önskar dig en härlig helg och hoppas solen skiner på dig!
Kram, Carina

Millygarden sa...

Så mysigt det låter med ett orangeri!! Älskar att sitta på mina svärföräldrar mysiga glasveranda... kaffet smakar bäst där!

Kram Marina

Lilla Blanka sa...

Hej igen!
Du kan absolut odla i kruka, jag har haft min vin"stock" i kruka nu ett år bara för jag inte gjort allt klart i växthuset, och brukar välja att odla i stora krukor för jag tycker det är smidigare :) Har ett madarinträd i kruka också, så det mesta funkar bra bara krukorna är rätt stora.
Kram
Mia

lottens vita och gröna sa...

oh vad mysigt det låter att kunna ta en fika därmed naturen så nära, älskar kudden! ja tur att amaryllisen är vit, den är ju underbar! kram och ha en underbar helg! lotten

LOPPISLIV sa...

Godmorgon Anna! Så härligt med ett orangeri...där hade jag nog suttit jämt...underbart att kunna följa årstiderna...ser jättefint ut..och dina tradera fynd i förra inlägget var jättefina..skrivbordsbrickan och madonnan...underbara bilder som vanligt.

Jag fick affischen igår...oohh vad roligt det var att komma hem på lunchen och hitta den i brevlådan...Den var kanon fin...är super duper nöjd med den...jag ska rama in hela...så nu måste jag iväg och jaga rätt på en vacker ram till...önskar dig en härlig helg...Många Kramar Paula

Lilla Trollbacken sa...

Åh vad underbart med ett uterum. Vi pratar oxå om att bygga ett med utgång från köket. Vackra bilder du visar, vilken händig mamma du har.
Kram
Gabrielle

Kristin sa...

Hej Anna! Igår kom det fina dokumentet som du skickade till mig! STORT TACK!!!! Det ska få en hedersplats i blivande matsalen! Ville bara skicka en jättestor kram till dig för att jag fick chansen att köpa den fina planschen, jag är jätteglad för det. Ha en skön helg!
Kram från Kristin

A home far away sa...

Wow, ett orangeri! Vad härligt att kunna övervintra ömtålig växter, så at de växer sig starkare för varje år:.)

Må gott

Randi sa...

Älskar just vita amaryllisar. Så smart att ha en så här års! Hur bar du dig åt??? Mitt orangerie har ännu inte riktigt vaknat - ska städa där idag. Så mysigt att ditt är så nära inpå. Mitt ligger 100 meter bort. Men jag har ett minikök där förstås, så jag inte missar latten.
Dina trådkronor är ursöta!!!
Önskar dig en riktigt skön helg!
Kram Randi

Anonym sa...

Hej
Såg att du skulle skriva text på ett skrivbord,hur går du tillväga använder tu schablon eller textar du för hande eller? Ska själv texta på en barnsäng men vet inte riktigt hur jag ska göra.
Vore roligt med lite erfarenhet.
Vill även passa på att berömma din blog.Är ny i blogvärlden men älskar den.

kramis Tess

ps kolla gärna in min sida tildaochmamma.blogspot.com

kustnära sa...

Hoppas du fick en mysig stund med kaffekoppen och den vackra blomsteromgivningen... Det kanske var så att nya numret av tidningen Lantliv också kommit som verkligen kan förgylla kaffestunden.
Vilket mysigt uterum ni har, kan du inte visa det i helbild någon gån, vi funderar nämligen på att göra något liknande och det vore kul med någon bild att titta på...
Tack för din härliga blogg med underbara bilder och tankar...
Trevlig helg, Anneli

Tankar tar tid sa...

Vad härligt med ett orangeri ... har "bara" en sk "pensionärskuvös" *skrattar* ... dvs inglasad altan, men den är guld värd! Kan inte sitta där året om men den förlänger vår/sommarsäsongen betydligt :)

En vit amaryllis är väl aldrig fel.

Ha en underbar helg
Christina

Liten Bod sa...

Så fint du har det där! Vi har tyvärr helt oisolerat i vårt uterum, men snart så.... Kram, Tina

hemtrevnad marie sa...

Så vacker amaryllisen är!!
Kronorna är också helt ljuvliga...
Låter härligt att ha ett sånt uterum att använda hela året....
Ha en härlig helg!
Kram

Marie sa...

Vad härligt med ett uterum som man kan använda året om. Amaryllisen är ljuvlig, passar så fint i den slitna lerkrukan. Din mammas kronor är underbara!

Ha en trevlig helg!
Kram Marie

Elzie sa...

Härligt med ett sånt rum. Här går det INTE med inglasat inte!!
Amaryllisen är helt underbar. Och din mammas kronor också. Hon är duktig på såna, det märks.
Hoppas ni får en bra helg.
Kram Elzie

Frida sa...

Hej hej!
Vilken vacker amaryllis! Och sån tur du har? Eller kanske grönare fingrar än mej..
Jag har sparat mina amaryllisar från i julas. De Växer utav bara fasen men något knopp tycks inte komma upp.. Hur gör du??! :)
Ha en underbar helg!
Kramar Frida

Tina sa...

Så mysigt!!! och vad fin amaryllisen var... Ha en trevlig fredag. Kram Tina

Anna sa...

Jag undrar vad som kvalificerar ett orangeri? Att man en gång haft apelsinträd i huset? Att du har det nu? Jag är jättenyfiken på ditt orangeri och efterlyser fler bilder om det!

Hälsningar Lisa

Anna sa...

Hej Lisa!

Jag vet ärligt inte vad som kvalificerar ett orangeri! Som jag skrev i inlägget så kallar jag det helt enkelt för orangeri, medan andra kanske kallar det en vinterträdgård eller bara uterum! Jag tycker att själva ordet orangeri låter så himla mycket trevligare än uterum:)

I England använder man ordet orangeri till ljusa glasade eller delvis glasade rum, ofta med ett golv av klinker eller tegel, där man kan odla frostkänsliga växter!

:)Anna