onsdag 10 augusti 2011

Plommonsylt!

Hej hej!

Igår, när det regnade och åskade, passade jag på att plocka in lite plommon från trädgården och kokade plommonsylt! Vi har fått en enormt stor skörd i år och jag kände att jag bara var tvungen att ta hand om en del av den.

Jag plockade 4 kg plommon och det blev 8 burkar sylt i olika storlekar! Då har jag mer än hälften kvar på trädet:) Får bli lite chutney också som är gott att ha till grillat utav en del av det som är kvar. Sedan ska mamsen få lite plommon också:)

Här kommer ett superenkelt recept på min Plommonsylt:

4 kg plommon, dela dem mitt i tu och ta ur kärnan (spara en del med kärnan kvar, det ger god smak åt sylten)
2,5 kg strösocker
1 msk vaniljsocker
2,5 dl vatten
1,5 tsk atamon

Koka upp plommonen med vattnet - låt koka ca 5 min, Blanda i strösocker och vaniljsocker
och låt koka ytterligare 15 min. Skumma av! Tilsätt atamon (rör ut atamonet i en kopp med lite
av sylten)

Sätt in rengjorda glasburkar i 100 grader i ugnen för att sterilisera dem. Häll sedan upp den något avsvalnade sylten upp till bredden och förslut. Klart!







4 kommentarer:

Kiki sa...

Måste erkänna att jag adlrig har kokat nån sylt eller saft i hela mitt liv. Men detta recept lät ju rätt enkelt :)

Ha en fin dag!
Kristina

linnea-maria sa...

Åh vad mumsigt! Vilken härlig färg det är på sylten! Kram /Therese

Livet på landet sa...

Åhh det lät riktigt smaskigt!
Att du sedan lagt sylten i fina burkar gör det hela såå fint!

Kram Helena

A House With A View sa...

Jag har också plommon men har aldrig gjort något av dem, men blev inspirerad nu, tack för receptet!! Det skulle ju inte vara helt fel att fylla frysen med lite plommonsmulpaj heller :)

Önskar dig en fin dag!!

Kraaaaaaaaaaaaam aka